Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Пловдив – най-предпочитан за вътрешна миграция

2021-04-26   |  www.plovdiv.bg

197 242 лица са участвали в процесите на вътрешна за страната миграция през 2020 г. Най-голям брой от преселващите се – или 21 320 души, са избрали за ново местоживеене Област Пловдив. Регионите с най-голям относителен дял в миграционния поток към Област Пловдив са: София (столица) – 7.7%, Пазарджик – 4.0% и Смолян – 3.7%.

Според изведеното в най-новия доклад на НСИ, касаещ населението и демографските процеси за 2020г., 37 364 души са променили своя настоящ адрес от чужбина в България през изминалата година. 47,6% от завърналите се българи са под 39-годишна възраст, като цели 80% са в работоспособна възраст (под 59 г.). Близо 3000 от тях са се преместили именно в Пловдив, което прави общата стойност на новозаселилите се в областта над 24 000 души.

За самия град Пловдив статистиката също е рекордна – над 9000 души са избрали града за своя нов дом – с 1500 повече от през 2019 г.

Фактът, че Пловдив е индустриален лидер с близо 75 000 работни места в производството и втори център за аутсорсинг и информационни технологии с над 7000 заети в сектора, мотивира хиляди хора да се установят в града или в съседните общини в метрополията.

Почти всички малки населени места в региона бележат тенденция за повишаване на механичния прираст, като този в общините „Марица“ и „Родопи“ е изключително висок – +4 469 жители. В условията на пандемия много от преселващите се граждани избират да закупуват имоти в по-малките населени места в покрайнините на града. Така те са близо до работните места и услугите, които предлага големият град като, същевременно, намират и уединение. Предвид това Община Пловдив планира мащабно развитие на връзките със съседните общини, където стотици български и чуждестранни производствени предприятия предлагат привлекателни работни места.

В Пловдив и близките населени места живеят над 500 хил. души според НСИ, които обаче няма как да отчетат хората без регистрация. В областта постоянно регистрирани са 666 398 души, които представляват 9,6% от населението на България.

Вижте нашите предложения за имоти в гр. Пловдив

  Още новини

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!
Вижте още
Горещ пазар на имоти в Банско - вижте най-добрите предложения само при нас!
Изберете собствен имот в топ ски курорта на България, който предлага отлични условия за почивка и туризъм през цялата година. За лично ползване и отдаване под наем. Почивки и уикенди в собствен имот, без нужда от хотелски резервации!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Брокери на месец септември 2024

БРОКЕРИ НА МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ

Горди сме да обявим нашите брокери на месеца, които се отличиха с изключителни резултати и неуморен труд през август!

През последния месец имотният пазар продължи да се движи с добри темпове. Цените на имотите продължават да бележат ръст, а интересът към покупка не стихва. По всичко личи, че ни очаква изключително динамичен есенен сезон.

03 Септември, 2024
Медиите за нас
Кой печели от полуделия имотен пазар в България?

Старото строителство е в „много изгодна позиция“ заради дисбаланса между търсене и предлагане

Жилищният пазар не спира да покорява нови върхове и според последните данни средната цена на квадратен метър в София достига 1700 евро. Основно купувачите търсят ново строителство, което очевидно не успява да покрие нуждите им и сме свидетели на дисбаланс между търсене и предлагане.
...

03 Септември, 2024
Медиите за нас
1700 евро достигна средната цена на квадратен метър в София

Какво се случи на пазара на недвижими имоти през първата половина на 2024 г.?

98 178 са реализираните продажби на на имоти през първото полугодие на 2024 г. според статистиката на Агенцията по вписванията. Сравнено с първите 6 месеца на 2023 г., се забелязва много малък спад в броя сделки, като тогава те са били 98 832. Основната причина за това е не липсата на интерес...

28 Август, 2024
Фирмени
Брокери на месец август 2024

БРОКЕРИ НА МЕСЕЦ АВГУСТ

Вижте кои са топ брокерите, които ще бъдат на ваше разположение и в най-отпускарския месец!

Те са опитни, те са с отлични отзиви от клиентите ни и са с най-добри постижения за пореден месец.

Те заслужават вашето доверие и очакват вашите запитвания за покупка, продажба или наем на имот. ...

02 Август, 2024

Изпратете запитване