Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова на Шумът на парите 2024: Звездата на пазара в момента са жилищните имоти

2024-06-05   |  profit.bg


Цените на имотите продължават да растат предвид фактори като икономическата рамка у нас, банковото кредитиране и т.н.

"Тази година имаме ценово покачване, което не очаквахме. В София към момента има реален ръст от 3% на годишна база, какъвто миналата година нямаше."

Това заяви Полина Стойкова, изпълнителен директор и съсобственик на BULGARIAN PROPERTIES. Тя взе участие в в дискусионния панел „Строителство и имоти: стратегии за инвестиране в динамичен финансов пейзаж“ по време на финансовия форум ШУМЪТ НА ПАРИТЕ 2024, организиран от Profit.bg.


2024 г. започна и се разгръща като една по-добра и по-спокойна година за имотния пазар, на фона на турбуленциите през предишните 4 години, подчерта Стойкова.

Тя обясни, че на практика ръстът на заплатите не е спирал от 2008 г., а в същото време към момента достъпността до жилища на пазара у нас е много по-добра.

„Ние измерваме това като съпоставяме цената на квадратен метър в даден град със средната работна заплата. За София например, на квадрат това е малко над една заплата, ако вземем средното ниво от вече 3000 лв.

Така че, достъпността държи стабилни нива, подкрепена и от банковото финансиране. При лихви от 2,5-2,6%, които почти не се променят – нямаме период в историята назад, при който да е имало толкова благоприятни условия“, обясни Стойкова.


Тя коментира тенденциите при жилищата за отдаване под наем, като заяви, че освен важността на локацията, огромно значение има и цената. Търсят се по-бюджетни варианти, когато имотът се купува с цел дългосрочна инвестиция с по-дълга перспектива, например за осигуряване на наследници, а не само отдаване под наем.

Според експерта по недвижими имоти, инвеститорите в имоти „на зелено“ обикновено не купуват едно жилище, а по няколко апартамента, с които си осигуряват още по-голяма възвръщаемост на инвестицията.



По думите й, момента продавачите са много по-объркани от купувачите. Те преминават през доста сложен процес, особено с наследствени имоти, с такива, които имат сантиментална стойност или са в друго населено място, върху което нямат поглед. Така продавачите се оказват изправени пред предизвикателството да извървят дълъг път, който понякога продължава година-две.

„Най-важното е преди да обявят имота си за продажба, да направят сравнение на цените, да се доверят на опитен консултант, да подготвят документацията на имота и да са сигурни в съгласието на всички собственици, че са готови да продават.“, посъветва Стойкова.

При излизането на пазара е важно представянето на имота, като има различни техники за подобряване, най-малкото е той да бъде почистен, подреден, което позволява на брокерите да направят качествени снимки и атрактивно представяне, допълни експертът.






Звездата на пазара в момента са жилищните имоти, категорична е Стойкова.

Относно офисите, тя обясни, че въпросът е как те трябва да се променят, така че да посрещнат новите условия на компаниите, например по-гъвкавото работно време, което е предпочитано от служителите.

„Навлизането на толкова много играчи на пазара – брокери, агенции, увеличава конкуренцията и не е толкова лошо, но голяма част от тях не си дават сметка за отговорността, която носим и законите, които трябва да спазваме. Това вреди на работата на агенциите и на брокерите, които ги спазват.“, подчерта Стойкова.

Прогнозира, че цените на имотите ще нарастват с между 6 и 10% спрямо предходната година, предвид очакваното влизане в еврозоната.

Едно е ясно – пазарът е стабилен, перспективите за развитие са положителни и трябва да се радваме на нивото, което постигнахме, допълни тя.


15-ото издание на форума ШУМЪТ НА ПАРИТЕ даде отговори на важни въпроси, свързани с българската икономика в глобалния контекст и как тя може да отключи нови възможности за растеж по пътя си към еврозоната и пълноправно членство в Шенген.

Престижното събитие се проведе на 4 юни 2024 г. в Sofia Event Center с участието на международни и местни експерти, а водещ беше журналистът на bTV Светослав Иванов.

В имотния панел участие взеха Борис Димитров, съосновател и управляващ съдружник в Кредит Навигатор, Венета Христова, управител на MaxView Property, Кирил Кирилов, основател на Kalos Estates и Полина Стойкова изпълнителен директор и съсобственик на BULGARIAN PROPERTIES.

Вижте нашите оферти ново строителство в София


  Още новини

Сподели
Офиси в София за продажба и под наем
Да изберем заедно новия дом за вашия бизнес! Разгледайте нашите предложения за офиси за продажба и под наем. Те са в разнообразни класове сгради и райони на София.
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Брокери на месец септември 2024

БРОКЕРИ НА МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ

Горди сме да обявим нашите брокери на месеца, които се отличиха с изключителни резултати и неуморен труд през август!

През последния месец имотният пазар продължи да се движи с добри темпове. Цените на имотите продължават да бележат ръст, а интересът към покупка не стихва. По всичко личи, че ни очаква изключително динамичен есенен сезон.

03 Септември, 2024
Медиите за нас
Кой печели от полуделия имотен пазар в България?

Старото строителство е в „много изгодна позиция“ заради дисбаланса между търсене и предлагане

Жилищният пазар не спира да покорява нови върхове и според последните данни средната цена на квадратен метър в София достига 1700 евро. Основно купувачите търсят ново строителство, което очевидно не успява да покрие нуждите им и сме свидетели на дисбаланс между търсене и предлагане.
...

03 Септември, 2024
Медиите за нас
1700 евро достигна средната цена на квадратен метър в София

Какво се случи на пазара на недвижими имоти през първата половина на 2024 г.?

98 178 са реализираните продажби на на имоти през първото полугодие на 2024 г. според статистиката на Агенцията по вписванията. Сравнено с първите 6 месеца на 2023 г., се забелязва много малък спад в броя сделки, като тогава те са били 98 832. Основната причина за това е не липсата на интерес...

28 Август, 2024
Фирмени
Брокери на месец август 2024

БРОКЕРИ НА МЕСЕЦ АВГУСТ

Вижте кои са топ брокерите, които ще бъдат на ваше разположение и в най-отпускарския месец!

Те са опитни, те са с отлични отзиви от клиентите ни и са с най-добри постижения за пореден месец.

Те заслужават вашето доверие и очакват вашите запитвания за покупка, продажба или наем на имот. ...

02 Август, 2024

Изпратете запитване