Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

По-скъпи жилища: С 14% са се увеличили цените само през 2024 г.

2024-10-23   |  Светозар Костадинов, bntnews.bg


Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, сподели данните на компанията за жилищния пазар за централната емисия на БНТ на 19.10.2024 г. и обобщи основните тенденции на пазара.

Ръстовете в цените на жилищата се запазват високи. От бранша посочват, че за последните три месеца - то е между 10 и 15%. Затова и очакванията са за значително по-висок скок в цените през тази година спрямо предходната.

През последното тримесечие Видин, Кюстендил и Ловеч са с най-голямо поскъпване - около 20% на квадратен метър. От шестте най-големи града в страна - най-съществено е поскъпването във Варна и Русе - съответно 15% и 12%. В динамични пазари като София и Пловдив обаче - увеличението е дори под средното за страната - с около 7% - сочат данните на BULGARIAN PROPERTIES.

Най-скъпи в абсолютни числа остават имотите в столицата - средно по 1840 евро на квадратен метър. Веднага след София се подреждат Варна и Бургас - с цени от 1443 и 1300 евро на квадратен метър. В Пловдив средната цена надминава 1200 евро на квадратен метър, а имотите в Русе се оказват по-скъпи от тези в Стара Загора.

Къде са най-търсените апартаменти и какво е нужно, за да се овладее ръстът в цените на имотите в големите градове?

Купувачите търсят предимно ново строителство, въпреки че получават жилище на шпакловка и замазка, което изисква допълнителни средства за довършване и трудни уговорки с майстори.

"Средната цена в София, на която се сключват сделки към момента е около 1840 евро на кв. м. В момента голяма част от тази цена се формира от сделки ново строителство", каза Полина Стойкова, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES.



Сделките в големите градове и курортите също се увеличават през третото тримесечие. Във Варна и Бургас новите и по-крайни квартали привличат купувачите с малко по-ниски цени и богат избор на обекти. В столицата квартали като Малинова долина, Овча купел и Банишора са сред най-предпочитаните - заради сравнително по-ниските цени и удобната инфраструктура.

Средни цени на жилищата в най-търсените квартали на София (юли - септември 2024 г.):
Малинова долина: 1607 €/кв. м
Овча купел: 1642 €/кв. м
Банишора: 1850 €/кв. м
Младост: 1876 €/кв. м
Полигона: 1904 €/кв. м
Манастирски ливади: 1941 €/кв. м
Кръстова вада: 1988 €/кв. м
Лозенец: 2654 €/кв. м
Източник: BULGARIAN PROPERTIES


"Имаме нoво ускоряване през тази година, което се задържа през всички тримесечия и наблюдаваме един много активен пазар, с все още ограничено предлагане", заяви още Полина Стойкова.


За подсилването му строителните предприемачи предлагат пакет от мерки, които включват изграждане на нова инфраструктура в северната част на София, която да противостои на презастрояването на юг. И още:

"Ако Столична голяма община и другите общини в големите градове, първо намалят административната тежест - не е необходимо с години да се вади едно строително разрешение, а да става доста по-бързо. Това ще облекчи предлагането, второ ще привлече чуждестранен капитал в този сектор", отбеляза инж. Георги Шопов, председател на Националната асоциацията на строителните предприемачи.

Ако това се случи, на пазара ще се появят имоти с по-достъпни цени. В противен случай, според бранша, новите жилища ще станат недостъпни за все повече хора.

"Докато м.г. имаше тенденция в един период жилищата бяха поскъпнали с 5%, а заплатите с 15%, т.г. заплатите изостават от жилищата, покачването на заплатите е със 7%, а цената на жилищата с 14%, т.е. възможността да придобием жилище намалява", обобщи инж. Шопов.

Статистиката показва, че през миналата година жилищата в страната са поскъпнали средно с 18 на 100. За първите 9 месеца на настоящата година - увеличението е с нови 14%.




Виж нашите оферти в София

  Още новини

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!
Вижте още
☀️ ДЪЛГО ЛЯТО със собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на всички сезони в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Още Новини

Медиите за нас
BULGARIAN PROPERTIES участва в Темата на NOVA: „Дом за милиони” (19.10.2024)

BULGARIAN PROPERTIES отново привлече вниманието, като взе участие в популярното предаване "Темата на NOVA" по NOVA TV.

Иван Крумов – консултант продажби за комплекс Central Park, Полина Стойкова – изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES, и доволният клиент Николай Вълков споделиха своите впечатления и експертни виждания за състоянието на пазара на недвижими имоти в края на 20...

22 Октомври, 2024
Медиите за нас
Строителството на жилища в мегакомплекси се изнася към София-област

Хората търсят домове в планината, но близо до големия град. Фокусът напоследък е към Самоков, Елин Пелин и Горни Окол


На снимката: Amur Gardens в Костинброд, който предстои да излезе на пазара

Да живееш на най-много 50 - 60 километра от центъра на София, но да стигаш до града с кола за приблизително същото време, което отнема на човек от "Банкя" да се пр...

18 Октомври, 2024
последни новини
Ръстът на имотния пазар се забавя, но остава двуцифрен

София, Бургас и Варна държат първенството по най-скъпи жилища

Със средно 14% са поскъпнали жилищата у нас за последните 12 месеца. Това сочат данните на BULGARIAN PROPERTIES, сравнявайки цените в областните градове в края на третото тримесечие на 2024 г. спрямо година по-рано.

За сравнение, за календарната 2023 г. беше отбелязано покачване от 21%. Вижда ...

17 Октомври, 2024
Фирмени
Брокери на месец октомври 2024

📢 Брокери на месец октомври! 🏆

С радост ви представяме нашите брокери на месеца за октомври, които се отличиха с изключителни успехи и професионализъм през изминалия месец!

Септември беше един от най-силните месеци на имотния пазар, с реализирани сделки в цялата страна. Нашите топ брокери помогнаха на десетки клиенти да намерят своя мечтан дом или да ...

02 Октомври, 2024

Изпратете запитване