Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Какво се случва на пазара на ваканционни жилища?

2024-05-22   |  BULGARIAN PROPERTIES


През последните две години търсенето и предлагането на ваканционни жилища следва ръстовете на общия имотен пазар у нас. Много от нашите клиенти (българи и чужденци) търсят да закупят свое жилище в предпочитан морски или планински курорт или пък да вложат спестяванията си в имот, който има потенциала да се ползва както като втори дом, така и за отдаване под наем.

След покачване на цените от около 30% годишно през 2022 и 2023 г., през 2024 г. наблюдаваме известно успокояване. По данни на Агенцията по вписванията в първото тримесечие на годината има спад на сделките в морските и планински курорти с около 10-15%. С наближаването на летния сезон обаче пазарът в този сегмент се раздвижва. А ръстовете в търсенето предоставят отлични условия за продажба на такива имоти.

По данни на BULGARIAN PROPERTIES най-търсени в момента са студия и двустайни апартаменти. Причината е, че те са по-ликвидни и по-бюджетни като крайна покупна цена. Не липсва интерес и към апартаменти с две спални за собствено ползване от хора, които предпочитат по-голям комфорт за по-дълъг престой.

Апартаментите, особено в сгради с ниска такса поддръжка, са предпочитани и когато са с атрактивна цена, те биват продадени в рамките на няколко дни или седмици. Надценените имоти остават на пазара по-дълго и сделки често се реализират след преговори за цената.

Купувачите предпочитат имоти на вторичен пазар, които са обзаведени и готови за ползване. Новото строителство в сегмента курортни имоти се продава по-трудно, особено на шпакловка или само до ключ, тъй като за новите собственици e допълнително усилие да ремонтират и обзавеждат от разстояние.


Данните на BULGARIAN PROPERTIES на база реални сделки сочат, че към момента в повечето курорти апартаментите се продават на средни цени около 800 евро/кв.м. Изключения правят локации като Боровец, Свети Влас, Поморие, Созопол и на юг от Бургас като цяло, където сделки се сключват на нива 1200-1400 евро/кв.м.

Макар да се наблюдава известно забавяне на ръста на цените, развитието на пазара на ваканционни имоти продължава. Провокирано от ефектите на Covid-19 преди няколко години, това развитие сега е вече устойчива тенденция благодарение на трансформациите в навици и нагласи по отношение на работа и свободно време. Виждаме, че хора, които са се сдобили с имот на морето прекарват време там още от Великденските празници до късна есен, когато все още има подходящи условия за отдих.

Каква е ориентировъчната пазарна цена на вашия ваканционен имот в момента може да проверите с безплатния имотен калкулатор на BULGARIAN PROPERTIES. Той е разработен на база сериозна пазарна статистика за цялата страна, включително за най-популярните курорти у нас, и дава експресна оценка за по-малко от минута.




Интересът към различните курорти е доста равномерно разпределен. Купувачи има както за Боровец, който е най-близо до София, така и за Банско и Пампорово, които пък от своя страна предлагат по-ниски цени. На морето най-атрактивни за купувачите се очертават районите на север около Каварна, Балчик и Бяла, а също и целият район на Слънчев бряг, Свети Влас и Несебър, Поморие, както и на юг от Бургас (в Черноморец и Созопол).


В своето портфолио от обекти за продажба BULGARIAN PROPERTIES има имоти във всички планински и морски курорти, което ни превръща в истински хъб за най-добрите оферти. И доверен съветник за онези, които имат нужда от съдействие в откриването на мечтания втори дом.

Разгледайте актуалните обяви за имоти в морските и планинските курорти

Вижте ключовите екстри, които трябва да търсите при избор на имот на морето




  Още новини

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Брокери на месец септември 2024

БРОКЕРИ НА МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ

Горди сме да обявим нашите брокери на месеца, които се отличиха с изключителни резултати и неуморен труд през август!

През последния месец имотният пазар продължи да се движи с добри темпове. Цените на имотите продължават да бележат ръст, а интересът към покупка не стихва. По всичко личи, че ни очаква изключително динамичен есенен сезон.

03 Септември, 2024
Медиите за нас
Кой печели от полуделия имотен пазар в България?

Старото строителство е в „много изгодна позиция“ заради дисбаланса между търсене и предлагане

Жилищният пазар не спира да покорява нови върхове и според последните данни средната цена на квадратен метър в София достига 1700 евро. Основно купувачите търсят ново строителство, което очевидно не успява да покрие нуждите им и сме свидетели на дисбаланс между търсене и предлагане.
...

03 Септември, 2024
Медиите за нас
1700 евро достигна средната цена на квадратен метър в София

Какво се случи на пазара на недвижими имоти през първата половина на 2024 г.?

98 178 са реализираните продажби на на имоти през първото полугодие на 2024 г. според статистиката на Агенцията по вписванията. Сравнено с първите 6 месеца на 2023 г., се забелязва много малък спад в броя сделки, като тогава те са били 98 832. Основната причина за това е не липсата на интерес...

28 Август, 2024
Фирмени
Брокери на месец август 2024

БРОКЕРИ НА МЕСЕЦ АВГУСТ

Вижте кои са топ брокерите, които ще бъдат на ваше разположение и в най-отпускарския месец!

Те са опитни, те са с отлични отзиви от клиентите ни и са с най-добри постижения за пореден месец.

Те заслужават вашето доверие и очакват вашите запитвания за покупка, продажба или наем на имот. ...

02 Август, 2024

Изпратете запитване