Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Как да подготвим имота си за продажба?

2024-09-17   |  BULGARIAN PROPERTIES

Ранната есен предлага отлични възможности за продавачите на жилища!

Летният сезон традиционно е по-слаб откъм реализирани сделки на имотния пазар, сравнено с останалата част на годината. Било защото вниманието ни е насочено към летните почивки и разходите за тях или пък защото раздвижване се наблюдава по-скоро при ваканционните жилища.

Последното тримесечие на годината обаче очертава посоката на пазара, а експертите от сектора посочват, че динамиката в търсенето се запазва, подкрепена от все още добрите нива на кредитиране. Наблюденията на сектора показват също, че ранната есен (септември-октомври) е един от силните сезони заради житейския цикъл на купувачите. Хората, които са отсъствали през лятото, се връщат в града и подновяват търсенето на апартаменти, а времето е все още меко и приятно, което улеснява огледите.

От гледна точка на продавачите този сезон е с по-малко конкуренция и нови обяви в сравнение с пролетта. На този фон собствениците на завършени имоти са все още в изгодната позиция да се възползват от дефицитите в предлагането и да реализират продажба на добри нива и в кратки срокове.




Ето какви са съветите на експертите от Bulgarian Properties при подготовка на дома за успешна продажба:

Почистете

Колкото и да казваме, че купувачите се интересуват от четирите стени и в тях е стойността на имота, първото впечатление е най-важно и то може да даде разликата в цената. С особена сила това важи за имотите на старо.

Основното почистване и добрата подредба не бива да бъдат подценявани, независимо дали става дума за продажба или наем. Това включва безупречен вид на кухни, бани, тераси и прозорци. Цената, която потенциално би могла да се постигне при продажба на имота, заслужава да се замислите за професионално почистване, включително и пране на мебели и настилки. Когато става въпрос за старо жилище, което вече е било използвано, ключовите места по отношение на чистота и поддръжка, са баните и кухнята - наблегнете най-много на техния вид при подготовката на дома.

Прегледайте също за дребни проблеми, които могат да развалят усещането при оглед - скърцащи врати, течащи кранове, напукани настилки - тези дребни детайли се поправят лесно и евтино, така че да не отнемат от основния фокус при оглед.

Премахнете всякакви лични вещи като семейни снимки, колекции и албуми, които могат да накарат потенциалните заинтересовани страни да усетят мястото като чуждо.

Обърнете внимание на общите части - стълбищна площадка, входа на сградата. Ако е необходимо, погрижете се за дребни поправки или освежаване, които да направят тези пространства по-уютни, чисти и приветливи.

Ако жилището има тераса или двор, уверете се, че изглежда поддържан - подрежете храстите и тревата, изхвърлете падналите листа, почистете градинските мебели.

При къщите е важно да огледате покриви, комини и улуци за евентуални проблеми като запушвания и отлагания.

Направете жилището просторно

Продажбата се реализира на база описаните размери и квадратура в нотариалния акт и скиците на имота. Но в решението за покупка има голяма доза субективизъм за това колко голямо и просторно усещаме жилището, “виждаме” ли описаната в документите квадратура.

По-малко жилище, но добре организирано, може да се окаже предпочитано, дори и на по-висока цена на квадратен метър, пред по-голямо, но нефункционално. Ето защо е добре да премахнете всяка излишна мебел или декорация, която прави пространството да изглежда претрупано и тясно. Уверете се, че има достатъчно светлина в имота при оглед - това също дава усещане за простор, като дори може да избирате конкретни часове от деня за тези посещения, в които светлината в стаите е най-добра.

Създайте комфортна атмосфера при оглед

Правилната температура, приятните аромати, дори подходящ музикален фон могат да подобрят настроението и нагласата към имота при оглед.

Добре проветреното и климатизирано пространство осигурява комфорт при посещението, а добавката на лек и фин ароматизатор за дома провокира сетивата.

Подгответе добра презентация

Когато оформяте своята обява, уверете се, че правите всичко правилно - или се доверете на професионалистите.

В днешния дигитален свят, когато и самите огледи могат да бъдат извършени виртуално, качествените снимки и видеа са от изключително значение за привличане на интереса на купувачите. Детайлното описание, което акцентира върху качествата и характеристиките на имота и заобикалящата го среда, е вторият неразделен елемент от добрата обява.

Третият ключов компонент е цената. Работете с вашия агент по недвижими имоти, за да проучите местния пазар и да определите конкурентна цена.

Една добра първа стъпка в тази посока е онлайн калкулаторът на Bulgarian Properties, който дава експресна оценка за секунди. А експертите от агенцията могат да подкрепят допълнително точните калкулации с безплатен индивидуален оглед на имота.





  Още новини

Сподели
Central Park - твоят Ню Йорк в София!
Напредват строителството и продажбите в Central Park - един от най-мащабните комплекси ново строителство в София! Уникален затворен комплекс, пресъздаващ стила и атмосферата на едноименния парк в Ню Йорк и заобикалящите го сгради. Модерни сгради, простор, зеленина и гледки, които ви оставят без дъх! Един проект, който ще внесе нов стандарт за качество на живот. Изберете своето жилище сега!
Вижте още
Euphoria Club Hotel & Resort - твоят планински рай в Боровец!
Напълно обзаведени студиа и двустайни апартаменти в уникален комплекс в Боровец. Напълно завършен и функциониращ целогодишно, с множество екстри за вашия комфортен престой - лоби бар, рецепция, бар и ресторант, външен и вътрешен басейн, СПА център, подземен паркинг и много други. Изберете своя ваканционен дом тук! Възможност за допълнителна доходност от отдаване под наем!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Какво променят новите изисквания за ипотечните кредити?

Банките вече ще могат да финансират не повече от 85% от стойността на жилището. Налага се и горна граница на месечната вноска за ипотечен кредит към домакинствата - не повече от 50% от месечния доход.

Новите правила няма да важат за вече отпуснати кредити, освен в случаите, когато се налага предоговаряне на условията.

Какво се променя за кредитополучателите от тук н...

13 Септември, 2024
Фирмени
Брокери на месец септември 2024

БРОКЕРИ НА МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ

Горди сме да обявим нашите брокери на месеца, които се отличиха с изключителни резултати и неуморен труд през август!

През последния месец имотният пазар продължи да се движи с добри темпове. Цените на имотите продължават да бележат ръст, а интересът към покупка не стихва. По всичко личи, че ни очаква изключително динамичен есенен сезон.

03 Септември, 2024
Медиите за нас
Кой печели от полуделия имотен пазар в България?

Старото строителство е в „много изгодна позиция“ заради дисбаланса между търсене и предлагане

Жилищният пазар не спира да покорява нови върхове и според последните данни средната цена на квадратен метър в София достига 1700 евро. Основно купувачите търсят ново строителство, което очевидно не успява да покрие нуждите им и сме свидетели на дисбаланс между търсене и предлагане.
...

03 Септември, 2024
Медиите за нас
1700 евро достигна средната цена на квадратен метър в София

Какво се случи на пазара на недвижими имоти през първата половина на 2024 г.?

98 178 са реализираните продажби на на имоти през първото полугодие на 2024 г. според статистиката на Агенцията по вписванията. Сравнено с първите 6 месеца на 2023 г., се забелязва много малък спад в броя сделки, като тогава те са били 98 832. Основната причина за това е не липсата на интерес...

28 Август, 2024

Изпратете запитване