Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Жилищният пазар в София в началото на 2023 г. - анализ на BULGARIAN PROPERTIES

2023-04-27   |  Полина Стойкова MRICS, изпълнителен директор на BULGARIAN PROPERTIES


Още в първите дни на 2023 г. жилищният пазар показа голяма активност и това даде ранни индикации, че ни очаква позитивно начало на новата година. Вече имаме и първи данни, които потвърждават тези наблюдения.

Цените на имотите продължават да нарастват, но вече имаме данни за забавяне на растежа. Очакванията ни са то да бъде по-отчетливо през втората половина на годината, тъй като тогава беше регистрирано и по-значителното нарастване през миналата годинa. През тази година расте и предлагането, което дава по-добър баланс на пазара.

Данните на BULGARIAN PROPERTIES сочат, че новите обяви за имоти са с около 10% повече спрямо същия период на 2022 г. Това е първо нарастване от 2019 г. насам, тъй като първото тримесечие на 2020 г. премина под знака на пандемията и ограничената бизнес активност, а след това наличното предлагане започна бързо да се изчерпва. Имотите, които излизаха на пазара, не можеха да задоволят нарасналото търсене и да догонят темпа на реализираните продажби.

Вижте целия анализ тук

Обявете и вие имот за проджба с нас

Средни цени и ръст на цените в София

Средната цена на закупените през първото тримесечие на 2023 г. жилища в София по данни на BULGARIAN PROPERTIES е 1 545 евро/кв.м. при 1 345 евро/кв.м. през първото тримесечие на 2022 г. и 1 550 евро/кв.м. в края на 2022 г. Това представлява ръст от почти 15% на годишна база и задържане на нивата на тримесечна база.


Ръстовете на годишна база в предходните тримесечия бяха 22-23%. Вижда се, че настоящият темп на растеж се забавя, но остава значителен.

Достъпност на жилищата в София

Данните за средна работна заплата на НСИ излизат по-късно и все още няма данни за първото тримесечие на 2023 г. Стойността на коефициента на достъпност на BULGARIAN PROPERTIES в края на 2022 г. спадна от 1.2 до 1.12. Това означава подобрена достъпност на жилищата в столицата. Доходите успяха да наваксат в края на годината и да подобрят съотношението на цена към доход.


Средната работна заплата в София достигна 2 704 лв. през последното тримесечие на 2022 г. и така за закупуване на 1 кв.м. жилищна площ в София в края на миналата година са били нужни около 1.12 средни месечни софийски заплати. За сравнение, през 2008 г. (в предходния пик на пазара) бяха нужни 3.4 заплати за същата площ.

Предпочитани квартали и цени на имотите в тях

И през 2023 г. най-предпочитани остават квартали в широкия център на София като Банишора и Зоните, както и Малинова долина, където тече изграждането на редица нови комплекси и сгради ново строителство.

Средните цени в най-популярните квартали през 1-вото тримесечие на 2023 г. на база реално сключени сделки са:

Банишора - 1 470 евро/кв.м.
Зоните - 1 555 евро/кв.м.
Малинова долина - 1 360 евро/кв.м.
Кръстова вада - 1 730 евро/кв.м.

Вижте целия анализ тук

Разгледайте нашите оферти в София


  Още новини

Сподели
Виртуални огледи с 360-градусови турове!
Усетете уникалната атмосфера на всеки имот с виртуалните огледи, които предлагаме! По всяко време, само с един клик можете да се пренесете в дома на вашите мечти, без ангажименти и предварителни уговорки.

Виртуалните турове са заснети лично от нас и са с гарантирана автентичност. Можете да видите всеки детайл на имота, точно като на живо!
Вижте още
Имоти с видео
При нас ще намерите богата селекция имоти със заснето от нас видео. Разгледайте ги още сега - на смартфон, лаптоп или таблет, в удобно за вас време и без нужда от предварителна уговорка и лична среща. Направете първа стъпка към намирането на имот с нашите видео огледи, след което при интерес ще ви ги покажем и на живо!
Вижте още

Още Новини

Фирмени
Брокери на месец септември 2024

БРОКЕРИ НА МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ

Горди сме да обявим нашите брокери на месеца, които се отличиха с изключителни резултати и неуморен труд през август!

През последния месец имотният пазар продължи да се движи с добри темпове. Цените на имотите продължават да бележат ръст, а интересът към покупка не стихва. По всичко личи, че ни очаква изключително динамичен есенен сезон.

03 Септември, 2024
Медиите за нас
Кой печели от полуделия имотен пазар в България?

Старото строителство е в „много изгодна позиция“ заради дисбаланса между търсене и предлагане

Жилищният пазар не спира да покорява нови върхове и според последните данни средната цена на квадратен метър в София достига 1700 евро. Основно купувачите търсят ново строителство, което очевидно не успява да покрие нуждите им и сме свидетели на дисбаланс между търсене и предлагане.
...

03 Септември, 2024
Медиите за нас
1700 евро достигна средната цена на квадратен метър в София

Какво се случи на пазара на недвижими имоти през първата половина на 2024 г.?

98 178 са реализираните продажби на на имоти през първото полугодие на 2024 г. според статистиката на Агенцията по вписванията. Сравнено с първите 6 месеца на 2023 г., се забелязва много малък спад в броя сделки, като тогава те са били 98 832. Основната причина за това е не липсата на интерес...

28 Август, 2024
Фирмени
Брокери на месец август 2024

БРОКЕРИ НА МЕСЕЦ АВГУСТ

Вижте кои са топ брокерите, които ще бъдат на ваше разположение и в най-отпускарския месец!

Те са опитни, те са с отлични отзиви от клиентите ни и са с най-добри постижения за пореден месец.

Те заслужават вашето доверие и очакват вашите запитвания за покупка, продажба или наем на имот. ...

02 Август, 2024

Изпратете запитване