Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

1700 евро достигна средната цена на квадратен метър в София

2024-08-28   |  Наталия Тодорова, dir.bg


Какво се случи на пазара на недвижими имоти през първата половина на 2024 г.?

98 178 са реализираните продажби на на имоти през първото полугодие на 2024 г. според статистиката на Агенцията по вписванията. Сравнено с първите 6 месеца на 2023 г., се забелязва много малък спад в броя сделки, като тогава те са били 98 832. Основната причина за това е не липсата на интерес, а ограниченото предлагане на жилищни имоти. Това е и основният двигател за продължаващия ръст в цените на имотите, като в София по данни на агенцията за недвижими имоти BULGARIAN PROPERTIES средната цена на база сключени сделки достига 1700 евро/кв.м. - с близо 12% покачване спрямо година по-рано.


От агенцията посочват също, че на фона на оскъдното предлагане през 2023 г. през тази година обявените за продажба имоти отново намаляват - с около 10%, като пазарът основно разчита на новото строителство по отношение на предлагането.

През последните 10 години именно новите строежи доминират в покупко-продажбите на жилищни имоти. По данни на НСИ всяка година от 2016 г. насам се регистрира ръст в новостроящите се и въведени в експлоатация сгради - от 2161 новопостроени жилищни сгради през 2016 до 5419 през 2023 г. От друга страна, статистиката за първите две тримесечия на 2024 г. показва спад спрямо миналата година - 2065 през първото полугодие на тази година спрямо 2634 сгради през първите 6 м. на миналата година.

“Нашите данни сочат, че 90% от сключените сделки в София са с ново строителство. Този процент не е особено променен през последните години, защото именно новото строителство дава на пазара така нужното предлагане и купувачите се насочват основно към него.” - споделят от Bulgarian Properties, като уточняват, че агенцията е специализирана в продажбата на обекти в нови сгради, заради което статистиката при тях е леко по-висока от средното за пазара.

Вижте нашите оферти за ново строителство в София

При всички случаи обаче новите строежи са силно предпочитани от купувачите, тъй като качеството на строителството и модерните технологии на изграждане ги правят по-перспективна инвестиция в дългосрочен план. “В момента жилища старо строителство са в много изгодна позиция да се възползват от дисбаланса между ограничено предлагане и високо търсене. При едно увеличение на предлагането на пазара обаче веднага ще се усети затруднение в реализирането на сделки с по-стари имоти.” - обръщат внимание от агенцията.

За първите 7 месеца от годината агенцията за недвижими имоти регистрира над 20 000 експресни онлайн оценки на жилищни имоти през сайта си. Имотният калкулатор дава отличен ориентир за тенденциите на пазара и точката на реалните сделки. На база на дългогодишна статистика за цялата страна и обследване на спецификите на пазара и търсенето през платформата можем да получим оценка за текущата цена на своето жилище за по-малко от минута. Голяма част от собствениците се абонират и за месечна актуализация на цената на своя имот, което е отлична възможност текущо да се следят тенденциите на пазара и посоката на развитие.




Продължаващият висок интерес към имотния пазар бива подкрепен и от все още достъпното ипотечно кредитиране. Близо 70-80% от сделките в големите градове са с ипотечно кредитиране. По данни на БНБ средният лихвен процент по новите жилищни кредити през юни е 2.52% в лева и 3.02% в евро. Статистиката сочи, че изтеглените кредити са нараснали с над 7%, ако сравняваме първото полугодие на 2024 спрямо същия период през 2023, като по обем в лева ръстът е с близо 24%.




Разгледайте всички оферти в София

  Още новини

Сподели
Поверете ни маркетинга и продажбите на ваш обект ново строителство!
BULGARIAN PROPERTIES е лидер в продажбата на имоти ново строителство с милиони кв.м. реализирани продажби на сгради и комплекси в жилищния и ваканционния сегмент. Възползвайте се от нашия опит и доказан успех!
Свържете се с нас в най-ранен етап, за да можем да ви съдействаме максимално много. Обадете ни се на 0886 033 033.
Вижте още
ДЪЛГО ЛЯТО със собствен дом на морето!
Наслаждавайте се на всички сезони в собствен имот край морето в любимия ви български морски курорт! При нас ще намерите разнообразни предложения за всеки вкус и бюджет. Осигурете си място за почивка и отдих още сега! Вижте нашите топ предложения!
Вижте още

Още Новини

последни новини
Какво променят новите изисквания за ипотечните кредити?

Банките вече ще могат да финансират не повече от 85% от стойността на жилището. Налага се и горна граница на месечната вноска за ипотечен кредит към домакинствата - не повече от 50% от месечния доход.

Новите правила няма да важат за вече отпуснати кредити, освен в случаите, когато се налага предоговаряне на условията.

Какво се променя за кредитополучателите от тук н...

13 Септември, 2024
Фирмени
Брокери на месец септември 2024

БРОКЕРИ НА МЕСЕЦ СЕПТЕМВРИ

Горди сме да обявим нашите брокери на месеца, които се отличиха с изключителни резултати и неуморен труд през август!

През последния месец имотният пазар продължи да се движи с добри темпове. Цените на имотите продължават да бележат ръст, а интересът към покупка не стихва. По всичко личи, че ни очаква изключително динамичен есенен сезон.

03 Септември, 2024
Медиите за нас
Кой печели от полуделия имотен пазар в България?

Старото строителство е в „много изгодна позиция“ заради дисбаланса между търсене и предлагане

Жилищният пазар не спира да покорява нови върхове и според последните данни средната цена на квадратен метър в София достига 1700 евро. Основно купувачите търсят ново строителство, което очевидно не успява да покрие нуждите им и сме свидетели на дисбаланс между търсене и предлагане.
...

03 Септември, 2024
Фирмени
Брокери на месец август 2024

БРОКЕРИ НА МЕСЕЦ АВГУСТ

Вижте кои са топ брокерите, които ще бъдат на ваше разположение и в най-отпускарския месец!

Те са опитни, те са с отлични отзиви от клиентите ни и са с най-добри постижения за пореден месец.

Те заслужават вашето доверие и очакват вашите запитвания за покупка, продажба или наем на имот. ...

02 Август, 2024

Изпратете запитване