Контакти Контакти
0
Здравейте,
Любими имоти (0)
Запазени търсения
Избрани за Вас
Известия
Абонаменти
Настройки
Изход
Затвори

Полина Стойкова пред БНТ: Имотите продължават да поскъпват

2024-07-08   |  Светозар Костадинов, bntnews.bg

Горещо лято за жилищното кредитиране и недвижимите имоти. Цените на жилищата с рекорден ръст - 16%. Това отчита НСИ за първото тримесечие.

Въпреки по-високите цени - ръст с близо 9 на 100 има и при сделките. Покупката на имот се улеснява и от продължаващите исторически ниски лихви по кредитите. Колко гореща е ситуацията в сектора и ще се стигне ли до прегряване на пазара?

Търсенето остава основен фактор за ускорението на жилищния пазар. София, Варна и Бургас са лидерите по брой сделки. Средният ръст за страната е 10%.

"Ние очаквахме да се забави този ръст, но има съответните фактори, които движат пазара нагоре и цените. Те са: налично жилищно кредитиране, много добри лихвени нива и ограниченото предлагане на имоти, каквото има от 2-3 години насам защото няма достатъчно предлагане за наличното търсене. Растежът на цените остава траен", каза Полина Стойкова, изп. директор на BULGARIAN PROPERTIES.



"Обемите от сделки по данни на Aгенцията по вписванията и за първо, и за второто тримесечие се увеличават спрямо м.г. До момента годината се оформя като по-добра от миналата година", допълни Полина Стойкова.

Въпреки ускорението, експертите обясняват, че все още не е достигнат върхът, след който да има забавяне, а банковата система остава стабилна.

"БНБ казва, че ситуацията е под контрол. Няма някакви сериозни рискове, но повдига вниманието към банките, защото тези ръстове могат да станат опасни", успокои Иван Стойков, финансов консултант.




Разгледайте нашите оферти в София

Вижте имоти на морето



  прочети повече статии

Сподели
Къщите на село са хит и през тази година!
Купете собствен дом за уикенди, ваканции или за постоянно живеене! Собствен двор и място далече от шума на големия град. Да се насладим на даденостите на българските села! Вижте нашите страхотни оферти за селски къщи в цялата страна.

Време е за по-спокоен живот и завръщане към природата!
Вижте още
Феста Чамкория Форест Резиденс - твоят рай в сърцето на Боровец!
Почувствайте се у дома в Боровец! Купете собствен ваканционен дом в напълно завършен и целогодишно работещ комплекс. Можете да избирате от налични 1-стайни, 2-стайни и 3-стайни апартаменти в елитния комплекс Феста Чамкория Форест Резиденс, разположен сред борови гори в стария център на курорта.

БЕЗ КОМИСИОННА!
Вижте още

Изпратете запитване